25.11 – 20.01 Tor Arne Moen

Velkommen til åpning av utstillingen Ingen tid å miste med den Notodden baserte kunstneren Tor Arne Moen lørdag 25.11 kl. 14:00.

Tor-Arne Moen (1966) er en Norsk maler, grafiker og forfatter med atelier på Notodden i Telemark fylke siden 1992. Han har sin utdanning fra Kunsthøyskolen i i Bergen.
I to perioder, fra 2004 til 2012 og fra 2017 og framover har han jobbet med en nostalgisk
motivkrets med utgangspunkt i gamle svart-hvitt-albumfotografier som inspirasjon og støtte for øyet. Her gjenkjenner betrakteren straks den fotografiske referansen til en viss tid og en viss type fotografi, samtidig som han opplever den maleriske tilføringen i strøk og farge i fete, ofte ekspresjonistiske strøk. Både referansene og det maleriske foredraget har i disse bildene et sorgvakkert tilbakeskuende preg, samtidig som betrakteren må innse at bildene er laget i vår tid og sett med vår tids øyne og vår tids nostalgi. Kunstneren peker igjen og igjen på at tiden renner forbi og aldri kommer tilbake.


Maleren kjennetegnes med sin høyt oppdrevne figurative teknikk med en overflate bestående av grove og tykke malingstrøk med varierende penselbredde i lag på lag. Moen jobber som regel i serier over et tema som kan oppta ham i flere år før han skifter tema og stil og atter søker en ny vinkling i sine malerisk utgravninger. Noen ganger er skiftene så dramatiske mellom hans epoker at publikum knapt gjenkjenner maleren fra én utstilling til den neste.

Moen hadde sitt gjennombrudd med en serie malerier til Hamsun samlede verker tidlig på 90-tallet og fortsatte med en serie ekspressivt utformede motorsykler. Siden har han malt seg gjennom et stort spekter av forskjellige tilnærminger til maleriet og vært innom de fleste klassisk, figurative disipliner med varierende motivkrets, som portretter, landskaper, byinteriører, burleske, fabulerende, mer eller mindre surrealistiske sammenstillinger mellom dyr og mennesker – kort sagt det meste.


Utstillingen i Skien Kunstforening høsten 2023 vil er en del av hans nostalgiske prosjekt og vil bestå av nye motiver med tilbakeskuende referanser.


Tor-Arne Moen lager også filmer om sitt arbeide og på YouTube eller hans hjemmeside
(www.torarnemoen.no) viset han et stor utvalg kortfilmer, fra 2 – 30 minutter lange, hvor han i detalj viser hvordan han bygger opp et maleri eller et tresnitt fra bunnen av. På YouTube ligger det også en halv times dokumentar ( «I en malt verden» ) om kunstneren som ble tatt opp over en periode på syv år – for det meste i atelieret på Notodden.

Velkommen til åpning!

Legg inn en kommentar

%d