Utstillinger 2019

26. JAN. – 10. MAR. 
Bente Stokke: Tegning i Rom

Bente Stokke (f. 1952) er professor ved Kunsthøgskolen i Berlin, der hun også bor og arbeider. Med bakgrunn fra Royal College of Art i London og Jan van Eyck Academie i Nederland er hun en av Norges mest internasjonalt orientere kunstnere. I 1993 var hun Norges representant på Veneziabiennalen. 

Installasjonen TEGNING I ROM i Skiens kunstforening
består av 6 tegninger installert i rommet. Hver av tegningene er tegnet med en linje fra øverst til nederst på det 1,5 m brede og 10 m lange papirarket. Tegningene er utført med forskjellige armbevegelser som repeteres så likt jeg klarte da,/slik det gikk  an/ over hele papirrullen. De seks tegningene skaper mellom seg et rom i utstillingsrommet.


16. MAR. – 18. MAI. 
Nina Sundbye: Billedhugger – Med blikk for litteraturen

Nina Sundbye, (1944) er billedhugger og debuterte på høstutstillingen i 1967 med en skultur av Finn Graff. Som billedhugger har Sundbye hentet mange av sine skulpturer fra litteratur, eventyrene, teater og ballett. 

Skulpturene til Sundbye er ofte figurative, og bærer preg av bevegelse og liv. Skulpturene hennes kan en finne over hele landet og flere av de i Skien. Nina Sundbye har laget en rekke skulpturer med Ibsens skikkelser som tema. De første Ibsen-arbeidene hennes skriver seg helt tilbake til 70-tallet. I 2006 hadde hun bl. annet en større utstilling på Nasjonalbiblioteket om Ibsens kvinneskikkelser. 


1. JUN. – 25 AUG.
Arild Våge Berge: POWER STRUCTURES

Arild Våge Berge (f. 1983) er oppvokst på Sunnmøre, men bor og jobber i Oslo. Han jobber i hovedsak med skulpturer, som formidler hans originale og sammensatte interessefelt: landskap, teknologi, arkiv og familiehistorie. I høst, to år etter ferdige kunststudier, vant han Norske Kunstforeningers debutantpris på Høstutstillingen. 

Berge setter fotografi, kart og tekniske tegninger opp mot det stofflige, det forgjengelige og materiell nedbrytning. Ved å kombinere elementer fra naturen, kraftstasjonen, farfarens private arkiv og sin egen prosess forskyver han grensen mellom dokumenter, objekter og bilder, sammenstiller tidsrammer og setter dem opp mot hverandre. Berge forvalter familiens arv og forflytter denne over fra ingeniørens til kunstnerens arena, med skulpturens formspråk som ny premissgiver for materialet.


12. SEP. – 12. OKT. 
PIERRE LIONEL MATTE: Reisen & Pas de deux for hav og fabrikk (Greenlightdistrict)

Denne høsten er det klart for Kunstfestivalen Greenlightdistrict (GLD) igjen og festivalens hovedarrangementer foregår fra 12. September til 15. September. Se program på greenlightdistrict.no 

Pierre Lionel Matte er invitert til å lage en uststilling rundt 2 videoverk som behandler henholdsvis Herøya industripark og Skiensvassdraget.

Pierre Matte vokste opp i Tønsberg i Vestfold med belgisk far og norsk mor. Han studerte blant annet ved Kunstakademiet Trondheim i perioden 1987-1992.Pierre Matte har flere separatutstillinger bak seg, deriblant ved UKS i Oslo i 1996, Rogaland Kunstsenter i 2002 og Oslo Kunstforening i 2007. Arbeidene hans er også vist på ei rekke gruppeutstillinger i Norge og utlandet, blant annet på Stenersenmuseet i Oslo, Milano Europa i 2000 og Museet for Samtidskunst i 2007. Han er dessuten innkjøpt av Kunst på Arbeidsplassen, Trondheim kommune, Norsk Kulturråd og andre.Pierre Matte har også gjennom mange år undervist kunststudenter, særlig i praktisk tegning og kunstanatomi ved Einar Granum Kunstskole og Skolen for Grafisk Design i Oslo, men også gjennom forelesninger.


19. OKT. – 9. NOV. 
HANS NORMANN DAHL: – Minneutstilling

Hans Normann Dahl (1937 – 2019) var en norsk maler, grafiker, avistegner og illustratør. Han er kjent for sine mange fargerike, frodige og romantiske bilder, ofte i en karikert og idylliserende stil.

​Hans Normann Dahl hadde utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (1952 – 1957) og kunstakademiet i Warszawa (1965 – 1966). Han tegnet for Dagbladet og andre aviser, illustrerte en rekke bøker.  Han hadde et stort antall utstillinger og mottok flere priser for bokillustrasjoner og plakater. Bildene hans er innkjøpt til mange samlinger, blant annet Nasjonalgalleriet, Nasjonalmuseet i Warszawa og bykommunen Montreals faste samlinger. Hans Normann Dahl bodde på Røyse i Hole.

Skiens Kunstforening vil hedre kunstneren med en minneutstilling med åpning 19. Oktober kl. 14.00. 


16. NOV. – 4. JAN.
JAN PETTER BRATSBERG: Jorden vi arvet

Jan Petter Bratsberg (1948) regnes som en av Norges fremste malere av natur og dyr. Allerede i hans stemningsfulle arbeider fra 1970-årene kan man spore en form for aktuell naturfilosofi og Bratsberg er opptatt av å formidle de dype skogenes særegne stemning og mystikk og dyrene som lever der. 

Bratsberg er født i Skien og er utdannet ved Statens Håndverk og Kunstindustriskole (1969 – 1973). 
Mange av hans mest kjente verk er av de nordiske rovdyrene og de store rovfuglene. Bratsberg er opptatt av å bevare den originale naturen, og har malt flere bilder hvor menneskenes inngrep i urskogen står sentralt. Bratsberg har hatt en rekke utstillinger i Skandinavia og i USA. 

“Jorden vi Arvet” åpner 16 november.